zelender

duminică, 5 septembrie 2010

Intelectualitatea legionara

Foto : Radu Gyr poet legionar (19o5-1975)

Voi n-ati fost cu noi în celule
să stiti ce e viata de bezne,
sub ghiare de fiara, cu guri nesatule,
voi nu stiti ce-i omul când prinde să urle,
strivit de catuse la glezne.

Voi n-ati plans în palme, fierbinte,
strapunsi de cutitul tradarii.
Sub cer fără stele, în drum spre morminte,
voi n-ai dus povara durerilor sfinte
spre slava si binele tarii.

Citeva versuri din Poezia de Radu Gyr, "Voi n-ati fost cu noi in celule"
si citeva versuri de poetul Ion Barbu(fiul judecatorului C. Barbilian), din poezia Isarlik.

- Isarlîk, inima mea,
Data în alb, ca o raia
Intr-o zi cu var si ciuma,
Cuib de piatra si leguma
- Raiul meu, ramâi asa!


Acum pe 6 sept. se implinesc 70 de ani de la preluarea puterii de catre legionari si ne-am facut datoria fata de istorie, sa trecem in revista si oamenii sde cultura, mindria neamului nostru, care au facut parte din structurile legionare. Nae Ionescu, va amintiti de filozoful Nae Ionescu pe care il iubea printesa Cantacuzino Maruca, din articolul"Maruca cea cu feregea" si care s-a automutilat dindu-si foc la chip, cind acesta a parasit-o. Apoi a luat-o de nevasta si a intretinut-o pina la moarte compozitorul George Enescu, ce sa faca s-a sacrificat pt. iubire. Numai un artist putea face asta. Dar pentru patimile lui nu trebuie sa il dispretuim ci, sa ii pastram o vie amintire. Petre Tutea, a carei gindire nu o putem ajunge, la virste mult mai tinere, oricit ne-am stradui. Mircea Eliade mindrie mondiala, a intelectualitatii romanesti. Emil Cioran, tot asa, pe plaiurile Frantei este socotit, cel mai mare filozof al sec.XX, Ion Barbu(1895-1961) poet si matematician, Radu Gyr poet, Nechifor Crainic, poet si prof. de teologie(1889-1972), Dragos Protopopescu(1892-1948), scriitor, poet filozof, decapitat de Securitatea Comunista, Octavian Goga si altii de care nu-mi aduc acum aminte.. Acesti muntii ai intelectualitatii romanesti, atunci fiind tineri datorita elanului tineretii, au crezut din tot sufletul in schimbarea destinului tarii noastre, dar ei nu stiau ca soarta tarii noastre, era deja pecetluita de gigantul comunist, Uniunea Sovietica(rusii), care era la hotarele tarii si care incet dar sigur ne-a inghitit in totalitate pentru 5o de ani. In privinta secuimii, care isi cere dreptul la autonomie, pe mine si cred ca si pe generatia mea nu ne surprinde, deoarece in anii 196o cind eram la scoala, invatam si despre Regiunea Autonoma Maghiara si apoi am inteles ca comunistii prin forta(cu ajutorul rusilor), au inghiti-o usor ca nu aveau granita cu Ungaria, ci era ca si acum o enclava. Autonomia lor daca v-a fi, va fi numai de forma pentru mindria lor ca popor,fara nici un fel de efecte caci vor fi tot timpul inconjurati de regiuni romanesti. Capul sus, pieptul inainte !!! papapa
P.S. Sa nu uitam ca Legionarii, au alungat din tara pe Regele Carol II-lea si amanta lui Elena Lupescu, care dupa un periplu in America de Sud, s-au stabilit in Portugalia unde au trait fericiti si bogati(cu bogatiile luate cu un tren din Romania), pina la moarte fara sa munceasca o singura zi.
La 4 septembrie 1940, Legiunea a încheiat o alianță cu generalul Ion Antonescu, pentru a forma un guvern al "Statului Național Legionar", care l-a forțat pe Carol al II-lea al României să abdice în favoarea fiului său, voievodul Mihai. Ajunsă la putere, Legiunea a promulgat legi  foarte dure.


4 comentarii:

 1. The Circus in Brazil is large and full of wild animals and clowns
  (you understand?).

  While the clowns entertain the crowd assistant, the animals eat the innocent people.

  At PF, we are playing the game, but the game is heavy and we are in small number of men for fighting against much more thieves. We try do our best.

  Salut!

  RăspundețiȘtergere
 2. In tara noastra din cauza coruptiei, situatia poporului este insuportabila. Daca eram mai tinara plecam din Romania si nu ma uitam inapoi. Imi pare rau ca tarile noastre, sint surori in suferinta. Ca si in Brazilia si aici in Romania oamenii, nu sint curajosi si cei curajosi sint putini. Eu voi lupta sa spun adevarul, indiferent de consecinte. Ma bucur ca te-am cunoscut pe tine, un barbat puternic care nu fuge de a spune adevarul. Iti doresc tie si poporului brazilian, sa scapati cit mai repede de nedreptatea ce vi se face. Te imbratisez, cu drag. Salut!!!
  Odorica

  RăspundețiȘtergere
 3. Odorica, you're an important friend.

  I, with my profession (an official of the state) have to hold my tongue and my write. My friends read my blog but do not make comments because we are seen by a group of supporters of the party called PT (Workers Party) fanatics. The government of our President of the Republic Mr. Luis Inacio Lula da Silva is comprised of former communist guerrillas who fought the military. The military (army, navy and air force) and other civilian agencies in Brazil, at the time, seized power to prevent Brazil become a republic communist years ago, and thus defend our country from the clutches of these people.

  It happens that with the opening of democratic elections these people organizing in the "PT" and over time were taking over and equipping the federal government.

  There will be new elections to elect a new President of Brazil. Ms. Dima Rousseff, the daughter of an immigrant from Bulgaria - View your history: http://pt.wikipedia.org/wiki/Dilma_Rousseff

  And Mr José Serra (I support Him), one man social democrat.

  We in Brazil live in a country of contrasts; a few rich, few middle class, and many many poor, the educated very well informed, and the uninformed and ignorants (the mass manipulation of pseudo democrats who actually use the authoritarian regime to impose to the media and use the "machine" public to disclose false truths to the people without formal education and politics.

  Soon we will be like Iran or Venezuela. May the G'd protect us.

  RăspundețiȘtergere
 4. Scumpul meu prieten, am inteles totul.
  Stiu ca si la noi este la fel.
  Am sa fac in continuare comentarii, fara tinta precisa. Pentru mine esti un prieten scump si drag.
  Te imbratisez,
  Odorica

  RăspundețiȘtergere