zelender

duminică, 6 februarie 2011

Despre cafea

Despre cafea , 


Cunosti vreun leac care poate reduce riscul imbolnavirii de diabet,
Parkinson sau cancer de colon? Care iti poate imbunatati starea de
spirit si, in acelasi timp iti poate trata durerile de cap? Care sa-ti
protejeze dintii si sa te ajute sa slabesti?
Ce-ai zice de o cana de cafea?

Pun pariu ca nu te-ai gandit niciodata la cafea ca la un elixir de
sanatate. Ba, mai mult, pun pariu ca ti-a trecut prin cap de mai mult
de trei ori sa te lasi de acest „viciu” care iti creste tensiunea
arteriala, gradul de celulita si, pe deasupra, iti mai si ingalbeneste
dintii. Ei bine, draga mea, nimic din toate aceste povesti scornite cu
ani in urma nu sunt adevarate. Ultimele cercetari arata ca bautura
noastra favorita ne protejeaza de o multime de boli (dintre care vreo
10 letale). Iata o veste ce merita sarbatorita cu o cana de cafea.
Asadar, propun trei minute de pauza, cat sa dau (si sa dai) fuga la
cafetiera pentru a bea impreuna cea mai gustoasa ceasca de cafea.

Nu-mi pot imagina diminetile fara portia mea de cafea neagra, aromata
si aburinda 
Un
studiu realizat de catre un grup de cercetatori din Canada arata ca
un consum moderat de cafea (adica o cana, maximum doua pe zi) este
absolut inofensiv in orice etapa a ciclului reproductiv, inclusiv
sarcina sau alaptare. Dar, evident, nu aceasta este cea mai teribila
descoperire dintre toate. In ultimele luni, prima pagina a ziarelor de
medicina din intreaga lume a fost tinuta de o stire senzationala: dupa
ce au analizat datele a 126.000 de oameni, timp de 18 ani,
cercetatorii de la Harvard au calculat ca, in comparatie cu
neprihanitii nostri semeni care nu consuma cafea, noi, pacatosii,
suntem mult mai putin expusi riscului de a ne imbolnavi de diabet de
tip 2. Un raport statistic, care combina datele a mai multe studii pe
aceasta tema, arata ca oamenii care beau intre patru si sase cani pe
zi au un risc cu 28 de procente mai scazut de a se imbolnavi de diabet
decat cei care consuma doar doua cani de cafea sau mai putin. Ca sa nu
mai vorbim despre cei a caror portie zilnica depaseste sase cani.
Riscul lor de imbolnavire este mult sub 35 de procente.

Alte studii (unul facut la Iowa Women’s Health, pe un esantion de
27.000 de femei, pe o perioada de 15 ani, altul facut de Nestlé
Research Center si al treilea publicat recent in Norvegia) arata ca,
datorita consumului de cafea (decofeinizata sau nu) scade si riscul
afectiunilor cardiovasculare, in special la femei. Mai exact, daca bem
trei cani pe zi, sansele de a ne imbolnavi de inima scad cu 24%. Nu e
rau deloc! Din pacate, in ceea ce priveste bolile cardiovasculare,
beneficiile cafelei scad invers proportional cu numarul de portii
consumate zilnic.

Ce alte vesti bune mai avem? Se pare ca, gratie pasiunii noastre
pentru cafea, noi, bautorii inveterati, suntem protejati de Parkinson
in proportie de 80%, de cancerul de colon (25%), de ciroza hepatica
(80%) si de pietrele la rinichi (50%). De asemenea, exista dovezi ca o
doza moderata de cafea poate scoate un pacient dintr-o criza acuta de
astm, atunci cand nu are medicatia la-ndemana, calmeaza durerile de
cap mai eficient decat pilulele obisnuite, imbunatateste performantele
atletice (stimuland musculatura sa produca contractii mai puternice),
ajuta la mentinerea greutatii si previne apari
ția cariilor dentare.

Sa fie cofeina secretul din spatele tuturor acestor minuni? Da si nu.
Exista studii care leaga anumite beneficii (protectia antiparkinson,
performantele atletice, cresterea capacitatilor intelectuale) de
continutul ridicat de cofeina, dar altele se datoreaza antioxidantilor
din compozitie, care protejeaza celulele si au un efect antiinflamator
puternic. De asemenea, cafeaua contine acid clorogenic (reduce
concentratia de glucoza din sange), polifenoli (cu rol in protectia
celulelor) si oxazol (cu efect antiinflamator si antireumatic).
Evident, in coada fiecaruia dintre aceste rapoarte si descoperiri,
oamenii de stiinta s-au simtit obligati sa adauge “e nevoie de mai
multe date pentru a ajunge la o concluzie ferma si pentru a face
recomandari medicale”.

Cu alte cuvinte, nu e cazul (inca) sa dam buzna la Starbuck’s, dar
putem incerca o rezervare. “Consumatorii de cafea nu au niciun motiv
sa se simta vinovati pentru mica lor placere, atata timp cat nu
exagereaza”, spune dr. Tomas De Paulis, cercetator la Vanderbilt
University’s Institute for Cofee Studies.

10 lucruri mai putin cunoscute despre cafea
Licoarea neagra care ne face atata placere ascunde o multime de
surprize. Iata numai cateva dintre cele mai nastrusnice descoperiri,
sustinute cu date stiintifice solide (si contestate vehement de
altele):

Cafeaua are mai multe fibre si mai multi antioxidanti decat sucul de
portocale. Nutritionistii ne spun mereu ca fibrele sunt absolut
necesare sanatatii noastre si ca antioxidantii ne ajuta sa ne mentinem
mereu tineri si ne feresc de boli. Un studiu facut de un grup de
savanti din Spania a dovedit ca “o cana de cafea neagra are un
continut de fibre si polifenoli mai ridicat decat orice alta bautura
de pe planeta.”
Cafeaua iti pastreaza buzele umede. Simti ca uneori ti se usuca gura
(termenul medical pentru acest sindrom este xerostomie), ca si cand ai
fi vorbit prea mult sau ai fi luat un antibiotic amar? Ei bine, ca sa
scapi de acest necaz, cercetatorii polonezi te sfatuiesc sa bei un
cappuccino! “Dupa cinci minute de la ingerarea a 150 grame de
cappuccino, este stimulata secretia salivara si sunt imbunatatite
dictia si functiile vorbirii. Acest efect benefic se mentine intre 30
de minute si patru ore”, spun cercetatorii.
Cafeaua imbunatateste scrisul de mana. Un studiu independent facut de
un grup de medici din Germania a demonstrat ca abilitatile de a scrie
de mana pot fi mult imbunatatite consumand cofeina. Dupa ce au
consumat doua cani de cafea, voluntarii participanti la studiu au
scris mai repede, mai fluent si mai frumos decat inainte.
Daca bei cafeaua in doze mici pe tot parcursul zilei, vei fi mai
atenta, mai activa si mai energica, au descoperit medicii de la
Harvard Medical School. Deci, ori de cate ori trebuie sa faci fata
unei zile incarcate dupa o noapte de nesomn sau trebuie sa conduci pe
distante foarte lungi, te sfatuiesc sa bei din doua in doua ore cate o
cana mica de cafea.
Daca bei cafea, nu tremuri. Doctorii din Singapore au studiat vreme de
cativa ani legatura dintre consumul de cafea si tremurul esential (o
afectiune neurologica a carei cauza exacta nu a fost inca
identificata). Rezultatele cercetarilor au infirmat mitul conform
caruia cafeaua ar avea acest efect neplacut asupra organismului si
nervilor nostri.
Cafeaua iti imbunatateste starea de spirit. O cana de cafea bauta la
micul dejun iti poate face ziua mai buna, spun cercetatorii de la
University of Wales, College of Cardiff, din Marea Britanie. “Cafeaua
completeaza beneficiile evidente asupra functionarii creierului
(imbunatatirea capacitatii de concentrare, a memoriei si a gandirii
logice) cu o stare de implinire si satisfactie”, explica cercetatorii
britanici.
Cafeaua nu ne impiedica sa visam. Multi oameni spun ca, daca beau
cafea seara, nu reusesc sa doarma. Mi se pare firesc: de vreme ce
faptul ca ne tine alerti, cu atentia incordata la maximum, reprezinta
principalul motiv pentru care consumam aceasta licoare. Totusi,
potrivit ultimelor studii, se pare ca, in ciuda faptului ca o cana de
cafea consumata seara, inainte de culcare, ne face sa adormim mai
greu, acest obicei nu afecteaza cu nimic faza de visare si nici cea de
somn profund. Nici macar un consum ridicat de 7 cani pe zi nu
afecteaza calitatea somnului.
Cafeaua nu provoaca aciditate. Aciditatea gastrica este una dintre
cele mai neplacute afectiuni si are o multime de cauze, de la consumul
de alimente picante la stres. Din fericire, contrar credintei
populare, nu exista nici o legatura intre consumul de cafea si aceasta
enervanta problema, oricat de tare si de amara ar fi fost cafeaua
consumata, arata un studiu din Marea Britanie, la care au participat
394 de pacienti cu stomacul sensibil. De asemenea, nu s-a putut
stabili nici o legatura intre consumul de cafea si ulcerul gastric sau
duodenal.
Cafeaua vindeca herpesul. Da, cafeaua are proprietati antivirale, spun
cercetatorii japonezi, care au testat (in vitro) 15 tipuri de cafea (8
obisnuite si 7 instant), adaugand o solutie slaba de cafea peste
anumite culturi de celule infectate cu virusul herpetic. Au descoperit
astfel ca in extractul de cafea (indiferent de tipul folosit –
macinata, instant sau decofeinizata – sau de locul in care a fost
cultivata) exista un ingredient care distruge virusul prin contact
direct si impiedica raspandirea lui la celelalte celule invecinate.
Mai ramane sa se descopere care este cantitatea ideala in care trebuie
consumata bautura noastra favorita pentru a impiedica infectiile
virale: 1, 3, 5 sau 7 cani? Eu una astept cu sufletul la gura momentul
fericit in care voi inlocui vaccinul din fiecare toamna cu o doza buna
de Nescafé.
Cafeaua nu creeaza dependenta. Cu multi ani in urma, World Health
Organization a declarat ca “nu exista dovezi conform carora consumul
de cofeina ar putea fi comparat cu abuzul de droguri. E o mare
diferenta intre obiceiul de a bea in fiecare zi o anumita cantitate de
cafea si dependenta.” Ei bine, un studiu recent aduce si suportul
stiintific pentru aceasta afirmatie. Mai exact, s-a descoperit ca,
indiferent de cantitatea in care este consumata, cofeina nu activeaza
circuitul de recompensa al creierului, asa cum fac amfetaminele sau
cocaina. Simptomele traite de consumatorii de cafea in absenta
bauturii lor favorite (dureri de cap, letargie, somnolenta) nu au nici
o legatura cu cele ale consumatorilor de droguri aflati in sevraj.

http://singurafelina.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu