zelender

vineri, 4 februarie 2011

Pepiniera

Cate sate - atatea pepiniere.
Inainte, satele erau pepiniere pentru oameni de cultura, meseriasi, intelectuali. Satul romanessc avea o cultura proprie, iar oamenii aveau, deasemeni, bun simt. Inainte era o placere sa stai de vorba cu oamenii de la tara. Nu numai datorita bunului simt, ci si datorita intelepciunii. Aveau un fel de intelepciune seculara, mostenita din strabuni si imbogatita cu fiecare noua generatie. Atat de multi oameni deosebiti au provenit din satele noastre... incat nici nu este loc sa-i amintim.

Acum, satele au ramas tot niste pepiniere. Insa in 20 ani s-a schimbat directia. Acum sunt pepinierele viitorilor cocalari si viitoarelor pitipoance. Daca te uiti la fotografii vechi cu tarani, iti dai seama ca erau oameni linistiti, la locul lor, cu intelepciunea lor si cu principiile lor. Fotografiile noi, insa, sunt altfel. In fotografiile adolescentilor de la tara de azi (am avut ocazia sa vad cateva pe facebook) apar calare pe motociclete, in masini, in pozitii deosebite. Baieti care arata cat de mari si cat de tari sunt. Fete care arata cat de misto sunt, cu priviri imprumutate de prin reviste sau, mai curand, de pe la televizor (nu cred ca mai citesc acum nici macar reviste). Vezi o multime de Rambo mititei si de Mariline Monroaie in devenire. Ai putea sa le spui simplu: "Ma baiete (sau mai fato), pune mana si invata intai sa scrii corect, lasa fitele pentru altii!". Sau "invata sa faci ceva util, nu numai sa te grozavesti in fata aparatului de fotografiat, caci nu toti oamenii vor ajunge modele, fotbalisti celebri sau actori de telenovele. Mai trebuie si sa munceasca cineva, painea nu se face la televizor!".

Un copil de clasa a 8-a intreba, pe tatal sau: "Ce-ar fi sa ne luam o masina si noi?" "Si ce fel de masina vrei? Uite, am putea cumpara un Trabant!" "Eeeei, Trabant! Eu ma gandeam macar la un Lamborghini!" Ce sa mai spui? Toata lumea se naste fiu (sau fiica) de nabab sau de stab sau de baron local? Uite asa ajung romanii sa cumpere cele mai scumpe masini, pe care le platesc o viata intreaga, lipsindu-se de o multime de alte lucruri cu adevarat utile. Sau case cu zeci de camere care vor ramane majoritatea nelocuite. Oamenii au pierdut simtul masurii datorita viselor absurde. Ce-ar fi sa visez eu sa ajung campion la box la categoria supergrea, cand eu am abia 75 kg? Ar fi la fel de realist ca si visele lor de a se plimba ca sa se laude in fata tuturor cu un Porsche sau calare pe un Harley Davidson!

Mirajul vietii oamenilor din "lumea buna" e foarte mare. Taranii nostri nu-si dau seama ca ajung doar un nimic, daca sunt impresionati de imaginile fericite ale oamenilor prezentati in filme, reclame si emisiuni televizate. Asa ajung niste oameni fara valoare, usor de manipulat, victime viitoare ale vanzatorilor de vise desarte. Acesta e visul american: doreste-ti tot ce nu poti avea, caci e egalitate si libertate si vei reusi pana la urma! Adevarul e ca vei reusi, insa doar sa supravietuiesti ca un ratat oarecare.

Asta au ajuns acum satele romanesti: pepiniere pentru viitorii ratati. Bineinteles ca exista si multe exceptii. Insa aceasta e tendinta.
 
http://vladutmircea.blogspot.com/
http://singurafelina.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu