zelender

marți, 8 martie 2011

ANA PAUKER (1893-1960)

Ana Pauker, o figura sinistra, cocotata in fruntea Romaniei

La putin timp dupa 23 august 1944, odata cu ocuparea Romaniei de catre Armata Rosie, sosea la Bucuresti o femeie imbracata in uniforma de maior sovietic, vorbind bine nu numai romaneste, ci si alte cinci limbi straine. Era Ana Pauker, o necunoscuta.
Agent sub acoperire si om de incredere
Ana Pauker provenea dintr-o familie saraca din zona Vasluiului. Avea aplicatie spre studiu, ii placea sa citeasca si sa se cultive, a urmat mai multe scoli, dar nu le-a cam absolvit. Dupa ce a urmat un an facultatea de medicina din Bucuresti, a ajuns, printr-o intamplare, la Paris. S-a inscris si acolo la facultatea de Medicina, dar a abandonat-o curand, simtind o irezistibla atractie spre politica de stanga, pe care a imbratisat-o.
Indragostita de un oarecare Marcel Pauker, agent al Moscovei la Paris, se casatoreste cu acesta si, incurajata de el, devine, la randul ei, agent secret al Uniunii Sovietice. Din acel moment, s-a inscris clar pe orbita. In anul 1922, este arestata pentru activitati ilegale, reuseste sa scape si dispare in Elvetia, apoi in Franta, iarasi in Elvetia si apoi din nou in Romania. Era deja investita de sovietici ca agent sub acoperire si om de incredere al lor in Balcani.
Vaduva neagra – contribuie la condamnarea la moarte a sotului sau
Ca sa-si dovedeasca atasamentul pentru noua patrie adoptiva – URSS – Ana Pauker militeaza la Bucuresti pentru   Continuarea,
http://blog.nouadreapta.org/
http://singurafelina2.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu