zelender

luni, 18 aprilie 2011

Subscriu la parerea lui Viorel .....Urasc mai mult decit pe tigani, pe romanii tiganizati

Originea si istoria tiganilor

tigani1Tiganii sunt un grup etnic ce poate fi gasit aproape in toata lumea.
In Europa, cele mai importante si numeroase grupuri traiesc in Romania, Macedonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Grecia, Spania si Serbia. In Asia, mai ales in Turcia, Caucaz, Iran si India. Tiganii au migrat chiar si in America si nordul Africii.
Se presupune ca numele de “tigani” provine din grecescul “athinganoi” tradus “a nu se atinge”. In alte limbi se spune zingari, tsigans, zigeuners, cigani sau cikani.

Originea tiganilor

Dupa cercetari pe esantioane de populatii tiganesti din intreaga Europa in 1940, savantii straini clasifica ca predominanta in cadrul indivizilor respectivi, grupa de sange de tip B ceea ce inca o data inradacineaza ideea ca originea tiganilor este straina de Europa, acestia provenind din cadrul continentului asiatic.
Tiganii erau o secta din Bizant care practicau izolationismul, iar limba lor fiind similara cu alte limbi indiene precum hindi.
Tiganii sunt originari din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. Ei faceau parte din casta Ksatriya a rajpuitilor. In 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost infrante in Batalia de la Tararori, la nord-vest de Delhi. Dupa infrangerea suferita in lupta cu Mohamed Ghur, clanul razbonic nord – indian Rajput (casta Ksatrya), ar fi plecat impreuna cu familiile spre tinuturile arabe si turce, iar mai apoi in Europa.
Migratia tiganilor in Europa
Cat despre tigani, intrebarea pe care mi-o pun este: cum sa ne comportam fata de tigani? Pe scurt iata cum vad eu problema: In primul rand trebuie facuta o diferenta radicala intre bandele de infractori tigani si comunitatile de tigani. Este absolut de neinteles confuzia intre cele doua. Bandele de tigani trebuie anihilate in forta, cu toate mijloacele si fara mila. Ar trebui ca statul sa aiba un program de distrugere a lor, ar trebui investiti bani in asta, realizata o strategie pe termen lung. In acest moment politistilor din satele ce adapostesc bande de tigani le e frica pur si simplu sa intervina cand un om este batut sau furat de tigani. Pe de alta parte ar trebui ca tiganii din comunitatile sarace sa fie sprijiniti si sa li se asigure cea mai buna educatie, adica sa fie discriminati pozitiv in acest sens, al educatiei. Cred ca educatia este cea mai buna solutie pentru rezolvarea problemei cu tiganii. 
Semnat Viorel 
http://singurafelina2.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu