zelender

joi, 14 aprilie 2011

UDREA M(UE)

comentarii politice, politica interna

Elena Udrea a fost invitata in Parlamentul European ca sa ofere explicatii de ce ne clasam pe ultimul loc la absorbtia de fonduri europene. “Principesa” neincoronata a Romaniei – mai degraba o bastarda politic, n-a binevoit sa dea curs invitatiei. L-a bagat la-naintare pe Razvan Murgeanu care s-a incurcat in cifre mincinoase. Gestul doamnei Udrea a ultragiat pe drept cuvant pe cei care asteptau explicatii, adica inalte fete politice din legislativul European.
Mi-am amintit cu acesta ocazie de vremurile in care am lucrat la Hidroconstructia. Compania respectiva – filiala Mehedinti, intoducea apa si canalizare intr-o zona a Craiovei vaduvita mereu de o minima civilizatie. Lucrarea – al carei beneficiar este primaria orasului, era platita cu bani europeni.
Problema nu este ca acesti bani nu vin sau nu exista. Uniunea Europeana nu da banii direct beneficiarului ca sa plateasca executantul sau si mai corect – direct executantului. Exista ca mai mereu, o a treia veriga, o organizatie care nu stiu cum este catalogata juridic dar care in cazul lucrarii Hidroconstructia SA/Primaria Craiova se numea Eptisa. Acesta Eptisa era daca bine imi amintesc de origine spaniola dar din nefericire angajatii erau romani. Ei se constituiau intr-un fel de “diriginte de santier”, adica aceia care cica ar urmari stadiul de executie al lucrarilor.
In singurul an in care am lucrat pe acolo, i-am vazut la fata pe reprezentantii Eptisa de doua, maxim trei ori. Asta da dirigentie de santier! Managerul de proiect, un profesionist desavarsit care lucrase multi ani in Germania Federala pe aceiasi functie, se imbolnavea de nervi cand venea vorba sa merga la Eptisa pentru bani. Pur si simplu cersea niste fonduri de care era stricta nevoie! “Spaniolii” de acolo – in fapt niste olteni get beget, ii bagau tot felul de bete in roate. Ca nu e aia, ca nu e ailalta si tot asa. Cand cu chiu cu vai reusea sa scoata cateva mii de euro (dintr-o suma de ordinul milioanelor!) era bucurie mare.
Pe de alta parte, din cauza nesimtirii si a lacomiei celor de la firma care chipurile administra fondurile europene, muncitorii lucrau buna parte din timp aproape gratuit caci salariul se lua (cand se lua…) cu mari intarzieri. In urma unei discutii in care am intrat ceva mai adanc in dedesubturi, managerul de proiect mi-a dat de inteles ca reprezentantii “spanioli” ai forului European ar fi dorit si ei o atentie financiara ca sa devina mai receptivi.
Asta este explicatia pentru care Romania se afla pe ultimul loc la absorbtia fondurilor europene si nu alta: coruptia generalizata.
Decat sa fenteze Parlamentul European plimbandu-se degeaba pe holurile institutiei, Elena Udrea ar fi dat dovada mai bine de “sange in instalatie” si ar fi recunoscut franc motivul Romaniei codase: coruptie, dezinteres, politicanism ieftin. Ar fi iesit si ea in castig dar si Comisia in fata careia ar fi trebuit sa se prezinte. Asa, a dat dovada de o lasitate cu totul si cu totul caracteristica politicianului roman de doi lei. Din pacate, nimic nou sub Soare…
sursa: http://polimuz.com/
http://singurafelina.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu