zelender

miercuri, 16 aprilie 2014

1910Ştirile de la ora 5 – în Universul literar - 1910 

Frunzărind periodice românești de la inceputul secolului  XX  în căutare de noi subiecte , am găsit “știri de la ora 5” acolo unde mă așteptam mai puțin și  anume în  revista <<  UNIVERSUL   LITERAR  >>. E drept că revista conține și interesante articole de cultură, dar și mai drept e că aparținea trustului
<< UNIVERSUL >> .Ori  în acest trust de presă se pare că senzaționalul trebuia să își aibă locul lui ( nu de alta – dar să poată învăța de undeva  maestrul Cristoiu mai apoi și să ne aprindă interesul  cu articole de senzație în  <<Zig-Zag>>  și <<Evenimentul zilei >> – cele de dupa Revoluție). Și pentru ca impactul la public să fie cât mai mare – prima pagină a numerelor  <<  UNIVERSULUI   LITERAR  >> erau ilustrate cu gravuri  total neliterare care descriau  știrile “importante” ale momentului. Pentru voi , în continuare câteva exemple de știri ... literare ( am transcris în mare textul respectând ortografia de azi – dar am păstrat și forme gramaticale din textul original – pentru “savoare” ):


ACCIDENTUL  A.S.R.  PRINCIPESA ELISABETA A ROMÂNIEI

Universul literar - 1910
ACCIDENTUL  A.S.R.  PRINCIPESA ELISABETA A ROMÂNIEI
De un timp încoace se fac la Sinaia curse de sănii mici, așa numite bobsleigh, la care iau parte AA.SS.RR. Principele Carol și Principesa Elisabeta., precum și membri ai societății înalte.
Cu ocaziunea unei astfel de curse s-a întâmplat un accident Principesei Elisabeta. A.S.R. ( nota: Alteța Sa Regală ) se afla cu dl. Romalo intr-o sanie, aceasta răsturnându-se Principesa a căzut așa de rău încât și-a scrântit piciorul.
Grație ajutoarelor date la timp de dr. Mamulea  A. Sa se află acum pe deplin restabilită.Ilustrația noastrare prezintă scena acestui accident.
  
O SCENĂ DIN GROAZNICUL MĂCEL DIN RUSCIUK

Universul literar - 1910
O SCENĂ DIN GROAZNICUL MĂCEL DIN RUSCIUK
Cititorii cunosc, din amănunțitele dări de seamă ale ziarului “Universul” sângeroasele turburări se s-au petrecut in Rusciuk, in cursul săptămânei trecute. Dragostea pe care frumoasa Aișa – fiica unui preot turc – o avea pentru funcționarul creștin Ștefanov a impărțit populația din Rusciuk în două tabere. Încăierându-se între ele, armata - în urma unui ordin nechibzuit al guvernului – a avut un rol nespus de trist, umplând de cadaver întreaga piață a Măcelarilor și semănând doliu în tot orașul.
Până în momentul când scrim aceste rânduri, spiritele sunt încă turburate și s-au luat severe măsuri spre a se înlătura noi
 turburări.

UCIDEREA FIOROSULUI BANDIT GOGA

Universul literar - 1910
UCIDEREA FIOROSULUI BANDIT GOGA
Zilele trecute a fost împușcat faimosul șef de bandă Goga , care băgase spaima în populația din județele Tecuci și Covurlui și în urmă, în județul Putna.
Procurorul tribunalului din Focșani, dl. Costea, însoțit de mai mulți jandarmi și de banditul Rambosi, pe care îl luase ca să dea informațiuni, s-au pus în urmărirea tâlharului Goga, pe care l-au găsit în comuna Piscu-Covurlui.
Banditul  fiind desisperat a luat-o la fugă, dar a fost impușcat de jandarmi.
Ilustrația noastră prezintă  această  scenă.

ACCIDENT LA CURSELE DE AUTOMOBILE

Universul literar - 1910
ACCIDENT LA CURSELE DE AUTOMOBILE
Duminecă, 6 Iunie, au avut loc curse de automobile între Târgoviște și București, la care au luat parte numeroase automobile. La aceste curse au asitat si A.A.L.L. Regale principele Ferdinand și principesa Maria, împreună cu principele Carol.
În timpul curselor s-au întâmplat și câteva accidente. Automobilul d-lui Cămărășescu a luat foc, iar d-sa s-a ars la mână. S-au mai întâmplat și alte răniri. D.N. Dumitrescu-Câmpina, directorul ziarului <<Universul>> a pus automobilul d-sale la dispoziția d-lui N. Minovici care a plecat să salveze pe cei răniți.
Ilustrația noastră prezintă o vedere de la aceste curse.

CRIMA UNUI COPIL DIN LEHLIU

Universul literar - 1910
CRIMA UNUI COPIL DIN LEHLIU
Copilul Vasile Grigore A. din com Lehliu, jud. Ialomța, în vârstă de 13 ani, a împuscat pe bunica sa în următoarele împrejurări :
I.Anghel, bunicul criminalului, în a 5-a căsătorie luase de soție pe femeia Dumitra, care , după moartea lui, a vândut toată averea rămasă, între care și o parte de pământ ce de drept se cuvenea lui Grigore Anghel, tatăl criminalului. Aproape zilnic, părinții precocelui criminal se tânguiau că au rămas pe drumuri și erau vesnic mâhniți de isprava bătrânei.
În ziua de 22 c., Vasile profitând și de ocazia că părinții lui nu erau acasă, fără a se gândi un moment, luă arma tatălui său din cui și incărcând-o cu alice mari, urmărește pe bunica sa și descarcă un foc de pușcă în pieptul acesteia, lasând-o moartă pe loc.
El a fost arestat și depus în arestul preventiv din Călărași.

Sursa : Numere din anul 1910 ale revistei  <<  UNIVERSUL   LITERAR  >> - frunzarite in Biblioteca Digitala a Municipiului Bucuresti
deieri-deazi.blogspot.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu